HomePartnersOpdrachtgeversAanmelden
Whatsapp ons
Terug

’Zzp’ers in financiële sector staan samen sterker’

Gepubliceerd op
March 9, 2021
Geschreven door
Jessica Numann

Als freelancer in de financiële sector bestaat er weinig ruimte voor netwerken en ontwikkeling. Dat ontdekte Dedmer Taekema toen hij als consultant voor zichzelf wilde beginnen. Op zijn platform FYBE brengt hij zzp’ers bij elkaar. „Een collectief is zo veel waard, zeker in crisistijd.” 

Taekema beschouwt de sector als een cowboywereld. „Zelfstandigen gaan van opdracht naar opdracht via detacheerders die forse percentages rekenen en weinig leveren. Intussen is er weinig tijd om aan jezelf te werken, terwijl zzp’ers dat in crisistijd hard nodig hebben. Ze gaan stunten met hun tarief en bemiddelaars spelen daar slim op in.” 

Zijn startup FYBE moet hiervoor de oplossing zijn: een collectief voor zzp’ers in de finance sector, dat de krachten bundelt en inzet op sales, netwerk, kennisdeling en het sociale aspect. Leden krijgen een totaalpakket aan diensten tegen een omzetvergoeding, die deels wordt teruggeïnvesteerd in het platform. Ook FYBE krijgt een percentage. 

Salestraining 

„Wie geen omzet maakt betaalt niets, maar mag wel gebruikmaken van de diensten. Het is daarom ook in ons belang dat leden klussen binnenhalen”, aldus Taekema die één salesmanager in dienst heeft. Die helpt bij de acquisitie en matcht opdrachten met het juiste lid. Daarnaast neemt FYBE alle zzp-administratie uit handen, biedt hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en lopen er gesprekken met verzekeringspartijen voor een AOV. „En je kunt afspraken maken over tarieven.” 

Ook ontwikkeling is een belangrijke pijler. „Denk aan een sessie met een salestrainer: hoe onderscheid je je? Praat je vanuit inhoud en weet je ingangetjes te creëren?” Onlangs was er ook een over ’de toekomstgerichte controller’. „Het is waardevol om freelancers inzicht te verschaffen in ontwikkelingen die op ze afkomen en hoe ze daar op in kunnen spelen.” 

Aanvulling 

Naderhand worden vaak onderling contacten gelegd en opdrachten gedeeld. Op het gebied van netwerken werkt Taekema samen met The Future Group, een soortgelijk collectief voor de IT-sector: „Finance en IT vullen elkaar mooi aan.” 

Op vrijdagen kunnen leden co-worken op kantoor. Althans, dat was het plan voordat de pandemie uitbrak. „Alles verloopt al sinds het begin online en dat is wel lastig. Voor een webinar werkt het prima, maar even naborrelen is er niet bij.” 

De huidige leden van FYBE zijn voornamelijk controllers, maar de sector is breder. „Ook risk managers of dataspecialisten passen er goed tussen.” Leden werven gebeurt via via en met hulp van LinkedIn. Potentiële leden worden uitgenodigd voor sessies om de sfeer te proeven, of melden zichzelf - ook wanneer ze nog in loondienst zijn. „Veel financeprofessionals overwegen te gaan freelancen, maar durven het niet ’alleen’ te doen.” 

Selectie  

Selectie vindt wel plaats. „Lidmaatschap vergt toewijding. We gaan bij een aanmelding ook eerst in gesprek met de huidige groep: past deze persoon erbij?” Freelance consultant Mark Oude Avenhuis was een van de eerste leden. “Ik heb diverse opdrachtgevers en hoop met mijn netwerk andere leden aan klussen te helpen. Andersom hoop ik, als dat nodig is, ook gebruik te kunnen maken van hun netwerken. Maar dat is niet de belangrijkste reden voor mijn lidmaatschap. Het gaat echt om die vaste basis van collega’s om samen te leren en te sparren.” 

Taekema ziet in deze vorm van freelancen de toekomst. „Het aantal zelfstandigen groeit en bedrijven hebben een steeds grotere flexibele schil. Je ziet sectoren naar elkaar toe groeien, dus hopelijk gaan we ook steeds meer samenwerken met andere branches. Wij zijn er klaar voor.” 

Lees nog meer in ons blog

’Zzp’ers in financiële sector staan samen sterker’

Lees verder

Meewerkstage bij FYBE!

Lees verder
Bekijk alle blog artikelen